Κίτρινη κολοκύθα

Ποιος αγνοεί την κολοκύθα;
Δύσκολα περνάει απαρατήρητη. Το μέγεθός της θυμίζει λαχανικό για γίγαντες, το χρυσοκόκκινο χρώμα της τραβάει το βλέμμα και η σάρκα της γεμάτη βιταμίνες και μέταλλα, δίνει ιδιαίτερη γεύση στα πιάτα μας. Η κίτρινη κολοκύθα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική σύγχρονη κουζίνα ,είναι όμως ένα λαχανικό γευστικό και άκρως θρεπτικό που δεν θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας. 

Τα θρεπτικά της συστατικά
• Το κίτρινο χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στα β-καροτένια. Τα β-καροτένια προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και μετατρέπονται στον ανθρώπινο οργανισμό σε βιταμίνη Α.
  Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β1, Β3, Β5, Β6, C.
•  Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.
•  Μας δίνει επίσης χαλκό, ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το άμυλο.

Πώς ωφελεί την υγεία μας;
Το β-καροτένιο, το πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα συστατικό της κίτρινης κολοκύθας, διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερίνης στο σώμα. Επίσης, λόγω της δράσης του κατά των ελευθέρων ριζών, μειώνει τον κίνδυνο διάφορων μορφών καρκίνου και κυρίως του καρκίνου του εντέρου και του πνεύμονα. 

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fifteen − fourteen =