Ο Όμιλος Μαγειρικής των Εκπαιδευτηρίων μας, είχε  τη χαρά να φιλοξενήσει τον κ. Μανώλη Αντωνόγλου, στέλεχος του συλλόγου των Συμιακών, ο «Γλαύκος». Ο κ. Αντωνόγλου μοιράστηκε μαζί μας την τεχνική παρασκευής των «ακουμιών» καθώς και τη συνταγή.

Στο νησί λένε: «ακούμε ακούμια», επειδή είναι το γλυκό των καλών μαντάτων και της χαράς. Τα «ακούμια»  συνηθίζεται να φτιάχνονται τη δεύτερη εβδομάδα της Αποκριάς, που ονομάζεται «Ακουμένη». Εξ ου και το όνομά τους. Φτιάχνονται επίσης, όταν εμφανίζεται το πρώτο δοντάκι του παιδιού, όπως και τον Νοέμβριο, στη γιορτή του Αγίου Ανδρέου αλλά και την Πρωτοχρονιά για να κεραστεί ο Άγιος Βασίλης. Ευκαιρίες να ‘χουμε, δηλαδή, να τα φτιάχνουμε και να τα τρώμε.

Η επίδειξη «μαστοριάς» στο φτιάξιμο γίνεται στα πανηγύρια, όπου προσφέρονται από την οικογένεια που έχει υπό την προστασία της την εκκλησία του Αγίου που γιορτάζει μαζί με άλλα καλούδια, μετά την λειτουργία. Κι αγαπημένη κουβέντα όλων είναι η σύγκριση για το ποια ήταν τα καλύτερα.

Βαθμος δυσκολιαςIntermediate

Μεριδες50 Μεριδες
Προετ.3 hrs 30 minsΜαγειρ.5 minsΣυνολο3 hrs 35 mins

 1 κ. αλεύρι
 ¼ κ. ρύζι γλασέ λαπά
 1 κ.σ. ζάχαρη
 1 κ.γ. αλάτι
 ξύσμα από ένα πορτοκάλι
 1 ½ κ.γ. μαγιά
 1 φλυτζανάκι καφέ ούζο
 1 φλυτζανάκι καφέ άσπρο λάδι
 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
 νερό χλιαρό όσο πάρει για να γίνει παχύρευστος χυλός

1

1. Βράζουμε το ρύζι, ώστε να γίνει λαπάς.
2. Όταν κρυώσει το ρύζι, το ανακατεύουμε σε μια μικρή λεκάνη με το ξύσμα πορτοκαλιού, το άσπρο λάδι και το ούζο.
3. Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας καλά.
4. Προσθέτουμε το περιεχόμενο της μικρής λεκάνης και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
5. Ρίχνουμε το χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει το αλάτι.
6. Χτυπάμε με το χέρι κυκλικά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
7. Σκεπάζουμε τη λεκάνη για 2 έως 3 ώρες μέχρι να ανέβει η ζύμη και αρχίζουν να σπάνε οι φουσκίτσες που δημιουργούνται στην επιφάνεια.
8. Ζεσταίνουμε καλά άσπρο λάδι σε βαθύ τηγάνι και αρχίζουμε το τηγάνισμα.

2

9. Μόλις ροδοκοκκινίσουν τα ακούμια, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι.

3

10. Όταν κρυώσουν, ρίχνουμε ζάχαρη άχνη με κανέλα ή μέλι με κανέλα.

Ingredients

 1 κ. αλεύρι
 ¼ κ. ρύζι γλασέ λαπά
 1 κ.σ. ζάχαρη
 1 κ.γ. αλάτι
 ξύσμα από ένα πορτοκάλι
 1 ½ κ.γ. μαγιά
 1 φλυτζανάκι καφέ ούζο
 1 φλυτζανάκι καφέ άσπρο λάδι
 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
 νερό χλιαρό όσο πάρει για να γίνει παχύρευστος χυλός

Directions

1

1. Βράζουμε το ρύζι, ώστε να γίνει λαπάς.
2. Όταν κρυώσει το ρύζι, το ανακατεύουμε σε μια μικρή λεκάνη με το ξύσμα πορτοκαλιού, το άσπρο λάδι και το ούζο.
3. Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας καλά.
4. Προσθέτουμε το περιεχόμενο της μικρής λεκάνης και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
5. Ρίχνουμε το χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει το αλάτι.
6. Χτυπάμε με το χέρι κυκλικά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
7. Σκεπάζουμε τη λεκάνη για 2 έως 3 ώρες μέχρι να ανέβει η ζύμη και αρχίζουν να σπάνε οι φουσκίτσες που δημιουργούνται στην επιφάνεια.
8. Ζεσταίνουμε καλά άσπρο λάδι σε βαθύ τηγάνι και αρχίζουμε το τηγάνισμα.

2

9. Μόλις ροδοκοκκινίσουν τα ακούμια, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι.

3

10. Όταν κρυώσουν, ρίχνουμε ζάχαρη άχνη με κανέλα ή μέλι με κανέλα.

Ακούμια, παραδοσιακό γλυκό Σύμης
(Visited 301 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

9 − two =