Σελινόριζα

Μια χειμωνιάτικη ρίζα με πικάντικη γεύση, υπέροχο άρωμα και ανώμαλη επιφάνεια, που την κάνει απωθητική. Αν γνωρίσεις όμως την… καρδιά της, την ερωτεύεσαι και δεν την ξεχνάς ποτέ!

Τα οφέλη της σελινόριζας

Σε σύγκριση με άλλες ρίζες λαχανικών, όπως η πατάτα και το καρότο, η σελινόριζα είναι χαμηλή σε θερμίδες. Είναι πλούσια σε κάλιο,  φυλλικό οξύ, ασβέστιο ενώ αποτελεί επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, Β1 και Κ. Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει επίσης και στη σκελετική υγεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Τέλος, περιέχει φλαβονοειδή (στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό της άρωμα), τα οποία επιτίθενται ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, δρώντας έτσι προστατευτικά απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου και συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς μας.

Πώς να τη χρησιμοποιήσεις;

Ευτυχώς η σελινόριζα είναι ένα από τα λαχανικά που διατηρούνται αρκετές εβδομάδες γι’ αυτό μπορείς να την έχεις «αποθηκευμένη» αρκετές ημέρες πριν την χρησιμοποιήσεις.

  • Βάλε την ωμή σε σαλάτες, μαγείρεψέ τη με σάλτσα ντομάτας ή με αυγολέμονο, σε σούπες ή βραστά κρεατικά, όπως το χοιρινό.
  • Ψήσε την στο φούρνο με τη σάρκα της και στη συνέχεια κάνε την πουρέ.
  • Ταιριάζει σαν συνοδευτικό με κρέατα, αλλά και με ψάρια.
  • Καλό είναι να γνωρίζεις ότι βράζει σε περίπου 20 λεπτά, ενώ ψήνεται σε περίπου 40′, όταν είναι κομμένη σε μεγάλα κομμάτια.
(Visited 45 times, 1 visits today)