Στον καιρό του κορωνοϊου, «Μένουμε σπίτι» και μαγειρεύουμε…
Οι μαθήτριές και οι μαθητές μας δεν απομονώθηκαν κατά τη διάρκεια του περιορισμού στο σπίτι. Διατήρησαν την επικοινωνία, τη ζωντάνια και το χαμόγελο όλων μας. Υποστήριξαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, βρίσκοντας τρόπους για να διατηρήσουν την ενέργεια και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.
Στο διάστημα αυτό εκτός από τα μαθήματα ανέλαβαν πρωτοβουλίες και για διαδικτυακά μαθήματα μαγειρικής! Μετέτρεψαν την κάθε κουζίνα σε εργαστήριο.
Ο Μανώλης Φουτούλης, μαθητής της Γ΄ γυμνασίου, ως έμπειρος chef μας καθοδηγεί στην παρασκευή ιταλικής πίτσας.
Για τη ζύμη:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί, να αφρίσει η επιφάνεια και είναι έτοιμη.
Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι μαζί με το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία λεία και μαλακή ζύμη.
Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 120 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Φτιάχνουμε 3 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η κάθε μία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή.
Εκτέλεση για τη σάλτσα:
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα της σάλτσας.
Παίρνουμε κουταλιές από τη σάλτσα και τις απλώνουμε στην επιφάνεια της κάθε ζύμης, από πάνω βάζουμε το συνδυασμό των υλικών που θέλουμε και τελειώνουμε με το τυρί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180℃ στις αντιστάσεις πάνω κάτω, τοποθετούμε ένα ταψί του φούρνου ανάποδα μέσα στο φούρνο και το αφήνουμε να πυρώσει.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι ψιλό και τοποθετούμε την πίτσα επάνω. Ψήνουμε για 25 λεπτά λεπτά. Βγάζουμε απ’ το φούρνο την πίτσα, την κόβουμε σε 10 - 12 κομμάτια και την σερβίρουμε ζεστή.
Ingredients
Directions
Για τη ζύμη:
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί, να αφρίσει η επιφάνεια και είναι έτοιμη.
Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι μαζί με το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία λεία και μαλακή ζύμη.
Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 120 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Φτιάχνουμε 3 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η κάθε μία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή.
Εκτέλεση για τη σάλτσα:
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μ’ ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα της σάλτσας.
Παίρνουμε κουταλιές από τη σάλτσα και τις απλώνουμε στην επιφάνεια της κάθε ζύμης, από πάνω βάζουμε το συνδυασμό των υλικών που θέλουμε και τελειώνουμε με το τυρί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180℃ στις αντιστάσεις πάνω κάτω, τοποθετούμε ένα ταψί του φούρνου ανάποδα μέσα στο φούρνο και το αφήνουμε να πυρώσει.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι ψιλό και τοποθετούμε την πίτσα επάνω. Ψήνουμε για 25 λεπτά λεπτά. Βγάζουμε απ’ το φούρνο την πίτσα, την κόβουμε σε 10 - 12 κομμάτια και την σερβίρουμε ζεστή.