Το ιταλικό όνομα του, προέρχεται από το «tirare mi su», που σημαίνει, «ανέβασέ με», «σήκωσε με ψηλά», «κάνε με ευτυχισμένο». Η φινέτσα του δικαιολογούν άριστα την ιταλική ρίζα του, ενώ το άρωμα του καφέ “espresso” γαργαλάει ευχάριστα τη μύτη όσων υπεραγαπούν τον καφέ!

Τη συνταγή επιμελήθηκε ο Νίκος Αρβανίτης.

ΚατηγοριαΒαθμος δυσκολιαςIntermediate

Μεριδες10 Μεριδες
Προετ.40 minsΣυνολο40 mins

 250 γρ. μπισκότα Σαβαγιάρ
 500 γρ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε
 4 αυγά
 100 γρ. ζάχαρη
 1 κ.σ. λικέρ Grand Marnier
 1 κούπα καφέ espresso
 Κακάο για το σερβίρισμα

1

Παρασκευάζουμε πρώτα τον καφέ για να προλάβει να κρυώσει.

Στη συνέχεια, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Xτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη (περίπου το 40% της ποσότητας) στο μίξερ με το σύρμα, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα (περίπου 20 λεπτά).

Tip: Ρίχνουμε λίγο χυμό λεμόνι ή ξύδι, περίπου μια κουταλιά της σούπας στη μαρέγκα για να γίνει πιο σταθερή.

2

Αφήνουμε την μαρέγκα στην άκρη και ανακατεύουμε σε ένα μπολ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη της συνταγής. Προσθέτουμε λίγο εκχύλισμα βανίλιας. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πετύχουμε μια υγρή κρεμώδη υφή.

3

Τέλος, βγάζουμε το τυρί κρέμα από το ψυγείο, το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το λικέρ και το μαλακώνουμε με τη βοήθεια ενός μίξερ.

4

Μόλις μαλακώσει το τυρί προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα. Θα πρέπει να ανακατεύουμε απαλά με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, με μια μαρίζ.

5

Μόλις έχουμε ένα μαλακό μείγμα ενσωματώνουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά για να μη χάσει τον όγκο της.

6

Σύνθεση γλυκού:
Παίρνουμε ένα ένα τα μπισκότα σαβαγιάρ από τη μεριά της ζάχαρης και τα βουτάμε στιγμιαία στον καφέ.
Δεν τα αφήνουμε να μουλιάσουν πολύ γιατί θα διαλυθούν. Τοποθετούμε τα βρεγμένα με καφέ σαβαγιάρ με τη πλευρά της ζάχαρης προς τα πάνω στο σκεύος που θα φτιάξουμε το γλυκό.

7

Προσθέτουμε την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας μαρίζ Βάζουμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ πάνω στην κρέμα, αφού τα βουτήξουμε στον καφέ. Τέλος βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα. Φιλμάρουμε το σκεύος για να μην μπαίνει μέσα αέρας και υγρασία από το ψυγείο. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η κρέμα, ώστε να μπορούμε να κόψουμε και να σερβίρουμε σε κομμάτια. Ιδανικά το γλυκό μας θα πρέπει να καταναλωθεί την επόμενη μέρα για να έχει σταθεί η κρέμα.

8

Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με κακάο.

Ingredients

 250 γρ. μπισκότα Σαβαγιάρ
 500 γρ. τυρί κρέμα μασκαρπόνε
 4 αυγά
 100 γρ. ζάχαρη
 1 κ.σ. λικέρ Grand Marnier
 1 κούπα καφέ espresso
 Κακάο για το σερβίρισμα

Directions

1

Παρασκευάζουμε πρώτα τον καφέ για να προλάβει να κρυώσει.

Στη συνέχεια, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Xτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη (περίπου το 40% της ποσότητας) στο μίξερ με το σύρμα, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα (περίπου 20 λεπτά).

Tip: Ρίχνουμε λίγο χυμό λεμόνι ή ξύδι, περίπου μια κουταλιά της σούπας στη μαρέγκα για να γίνει πιο σταθερή.

2

Αφήνουμε την μαρέγκα στην άκρη και ανακατεύουμε σε ένα μπολ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη της συνταγής. Προσθέτουμε λίγο εκχύλισμα βανίλιας. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πετύχουμε μια υγρή κρεμώδη υφή.

3

Τέλος, βγάζουμε το τυρί κρέμα από το ψυγείο, το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το λικέρ και το μαλακώνουμε με τη βοήθεια ενός μίξερ.

4

Μόλις μαλακώσει το τυρί προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα. Θα πρέπει να ανακατεύουμε απαλά με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, με μια μαρίζ.

5

Μόλις έχουμε ένα μαλακό μείγμα ενσωματώνουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά για να μη χάσει τον όγκο της.

6

Σύνθεση γλυκού:
Παίρνουμε ένα ένα τα μπισκότα σαβαγιάρ από τη μεριά της ζάχαρης και τα βουτάμε στιγμιαία στον καφέ.
Δεν τα αφήνουμε να μουλιάσουν πολύ γιατί θα διαλυθούν. Τοποθετούμε τα βρεγμένα με καφέ σαβαγιάρ με τη πλευρά της ζάχαρης προς τα πάνω στο σκεύος που θα φτιάξουμε το γλυκό.

7

Προσθέτουμε την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας μαρίζ Βάζουμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ πάνω στην κρέμα, αφού τα βουτήξουμε στον καφέ. Τέλος βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα. Φιλμάρουμε το σκεύος για να μην μπαίνει μέσα αέρας και υγρασία από το ψυγείο. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η κρέμα, ώστε να μπορούμε να κόψουμε και να σερβίρουμε σε κομμάτια. Ιδανικά το γλυκό μας θα πρέπει να καταναλωθεί την επόμενη μέρα για να έχει σταθεί η κρέμα.

8

Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με κακάο.

Tiramisu

(Visited 128 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one × three =